Roll back depoa

Ako se ne utroše u metaboličkim procesima, masne kiseline se gomilaju, gradeći depoe masti. Karakteristično mesto taloženja je zona oko struka. Pojačanim gomilanjem depoa masa se penje nagore, uz leđa (pozadi) i duž grudnog koša (napred), a dole se taloži na nogama, remeteći protok limfe u glutealnom delu.

Vrsta gojaznosti koja nastaje deponovanjem tkiva u središnjem delu trupa naziva se centralna gojaznost. Ta vrsta gojaznosti smatra se opasnijom po zdravlje i vitalne funkcije organizma. Predispozicioni faktori obično su presudni (nasledni faktor), ali veliku ulogu igra i loša, nepravilna ishrana.

 

Na koji način možemo smanjiti ili eliminisati depoe sala?

  • Energetski – sagorevanjem masti, tj. kalorija. Fizička aktivnost  mora da bude pojačana.
  • Veća potrošnja ili manji unos hrane. Manje kalorija – manje deponovanja.
  • Liposukcijom – eliminacijom sala hirurškim zahvatom.
  • Lekovima koji razlažu masti.
  • Roll back masažom depoa – prirodnom metodom, manuelnom masažom delujemo samo na tkivo depoa sala, pretvarajući ga u tečno stanje (tečno energetsko gorivo), spremno za neposrednu primarnu upotrebu. Stimulacijom cirkulacije tokom masaže omogućavamo da se ovo tečno gorivo upotrebi kao najspremnije i najbolje za metaboličke potrebe.

Shvatili ste da, čak i kada regulišete broj kilograma i time donekle „sredite stomak“, deo viška (depoa) ipak ostaje, takoreći „neće da ode“. Taj depo sala o kome govorimo ne može se eliminisati samo „energetski“ (hranom, sportom). Energetske potrebe za masnim kiselinama nadoknađuju se iz drugih, slabijih veza depoa duž celog tela (lice, ruke, noge), a ne iz čvrsto vezanih masti (sa stomaka).

RBD masažom postižemo razgradnju depoa masti sa najugroženijih zona, najzapuštenijih, najstarijih, sa najslabijom cirkulacijom – to su zona stomaka i depo u regiji struka.

 


Roll back terapija depoa

Masaža se sprovodi dva do tri puta nedeljno. Uz masažu, savetujemo i laganiji režim ishrane.

Da bi se efekti postigli što brže i bolje, pomoć u ovoj vrsti masaže pruža nam fizikalna terapija: UZ, FD-laser, EMS, itd. Proces izgleda ovako: ultrazvuk (UZ) nam pripremi tkivo, elektromišićni stimulator (ES) ubrzava potrošnju tečnosti, goriva, aktivnom mišićnom kontrakcijom u kritičnoj regiji (zona struka), a zatim FD-laser stimuliše odlaženje tečnosti ka mišićima, zahvaljujući povećanoj provodljivosti tkiva.

 

Roll back masaža depoa primenjuje se:

  • na stomaku
  • na bokovima (takozvani „ljubavni jastučići“ ili „pojas za spasavanje“)
  • na leđima
  • na grudnom košu.

Prvo obavljamo pregled klijenta. Procenjujemo stanje depoa i iscrtavamo šemu problema. Naravno, terapiju određujemo i sprovodimo individualno i dogovaramo se oko načina rada, pošto nam je u svakom procesu neophodna dobra saradnja sa klijentom.

 

Efekti RB depoa

Masažom eliminišemo depo masti, smanjujemo obim, vajamo stomak u odnosu na mišićne grupe. Mišići se na kraju vide jasnije – dakle, nema više depoa koji ih prekriva.

Svakim povećanim konzumiranjem hrane, preteranim unosom kalorija i nekretanjem dolazi do novog  stvaranja depoa. Zato se, da bi se novo, zdravo stanje tkiva održalo, mora redovno vežbati i voditi računa o ishrani, uz povremene masaže koje čuvaju telo od ponovnog formiranja čvrste masti.

Masaža kojom se održava stanje tkiva bez depoa savetuje se jednom nedeljno.