Masaža za decu stariju od 3 godine

Za sve masaže namenjene deci zajedničko je to da ih izvode majke, a razlike među njima uslovljene su prilagođavanjem tehnike dečijem uzrastu.

Masaža za decu mlađeg uzrasta stariju od 3 godine (granica nije strogo fiksirana) koja nikada nisu masirana ovom tehnikom zahteva potpuno drugačiji pristup. Pre svega, majke moraju imati u vidu da su deca u ovom uzrastu hiperaktivna i da ih je tokom masaže teže umiriti. Potom, ona već imaju svoje mišljenje i neke izgrađene stavove, ali i otpor koji pokazuju u odnosima sa drugima. Njihova slobodna volja deluje u dva smera – kao prihvatanje ili odbijanje, i to valja prihvatiti s poštovanjem.

Od rođenja do ovog uzrasta svetlost dečije duše već je izmenjena. Kao posledice novog i drugačijeg stanja svesti, uticaja okoline i gubljenja dela moćne energije Velike majke u sebi, na dečijem telu počinju da se uočavaju energetske blokade u vidu mišićnih spazama koje valja otkloniti. Pomoću masaže majka može pomoći svome detetu i umanjiti ove zastoje u protoku energije, istovremeno gradeći bolji i bliskiji odnos između njih dvoje.

Masaža u tinejdžerskom uzrastu – Deca u tinejdžerskom uzrastu čine posebno ugroženu grupu, jer se u ovom periodu razvoja dramatično pojačava priliv energije, koju oni još uvek ne umeju da kanališu i otpuste, već je blokiraju u sebi ili je akumuliranu u erupcijama prosipaju na ljude iz bliskog okruženja.

Masaža je put koji vodi otklanjanju ovih energetskih blokada i oslobađanju tela pritiska. Istovremeno, ona otvara puteve koji vode iskrenoj komunikaciji i izgradnji poverenja, bez uslovljavanja. Masažu izvodi roditelj i on je taj koji stvara harmoničan odnos, a masaža je tu da obezbedi način i sredstva.