Masaža za trudnice

Trudnoća prestavlja najviši, najznačajniji faktor opstanka čoveka – mogućnost reprodukcije, nastavak evolucije, stvaranje novog života. Žena trudnoćom i rađanjem ostvaruje svoju biološku funkciju, bolju samospoznaju i duhovnu uzvišenost.

Ne kaže se uzalud „drugo stanje“, jer organizam sada funkcioniše pod posebnim uslovima. Prioriteti u funkcionisanju organizma su promenjeni. Sve je podređeno stvaranju novog života. Hormoni rade drugačije, organi za varenje, mokraćni sistem takođe. Reproduktivni organi bitno su transformisani (materica se uvećava), ligamenti sa kostima doživljavaju velike promene. I psihičko stanje žene se menja… Ništa nije kao pre.

 

„Drugo stanje“

Zbog većeg opterećenja, uvećane težine i pojačanog angažovanja tela da se opskrbi ne više jedan nego dva sistema, da se omogući izbacivanje nepotrebnih materija, nusprodukata, žena može imati „normalne trudničke probleme“. Jednostavno, njen organizam nalazi se pod velikim pritiskom zadatka koji mora da obavi.

Kažu da bolesti i problemi koji se jave u trudnoći mogu postati ozbiljan faktor rizika koji može dovesti do većih zdravstvenih problema. Zato trudnica mora da vodi računa o sebi onda kada joj je najteže.

 

Na šta se trudnice obično žale?

Na mučninu, kiselinu u stomaku, bolove u leđima i nogama, oticanje, naročito u donjim partijama.

Vežbe za trudnice, šetnja, zdrava i pravilna ishrana i profesionalna masaža mogu rešiti 90% ovih problema, pod uslovom da je tok trudnoće normalan, da ne zahteva mirovanje (ležanje).

 

Masaža kao pomoć u trudnoći

Masaža trudnici pomaže na nekoliko načina:

  • stimuliše limfu, smanjuje otoke
  • poboljšava cirkulaciju, utiče na bolje dopremanje kiseonika telu, bebi
  • opušta napete tetive u vreme kada veličina i težina stomaka izaziva opterećenje za kičmu i noge.

Masaža trudnica izvodi se posebnim pristupom i tehnikom, u položajima koji su prilagođeni „drugom stanju“.

 

Šta trudnica sme da masira?

  • Noge (naglasak na donjim partijama).
  • Leđa (naglasak na gornjoj zoni).
  • Ruke i stomak (efekat mazanja kreme).
  • Lice.

Preporučljiv broj dolazak na masažu za trudnice je tri puta nedeljno, ali masaža se može sprovoditi i svakodnevno, ako se za tim ukaže potreba.